Maca – witaminowa bomba dla twego organizmu

maca to roślina, która z bardzo wielu względów zasłużyła na to, by dokładniej się jej przyjrzeć. To zdecydowanie najwyżej uprawiana roślina, która przydaje się do zjedzenia przez człowieka, albowiem idzie ją odszukać na wysokości 3500 m.n.p.m w górach. Na ogólny rzut oka, jest podobna doskonale nam znanej rzodkiewki. Jej własności są jednak co niemiara bardziej wartościowe.

Peruwiański żeń-szeń, trawa pieprzowa – w zależności od położenia, maca jest przeróżnie zwana. Niezależnie od tego gdzie dojrzewa ma jednak te same właściwości. Zwłaszcza ma bardzo kolosalny wpływ na płodność (zawiera aminokwasy odpowiedzialne za funkcje płciowe), intensyfikuje wytrzymałość i dodaje energii. Jest źródłem witamin B1, B2, B3 oraz C. Zawiera minerały, które w odpowiednich ilościach zapewniają poprawne funkcjonowanie naszego organizmu: miedź, cynk, mangan, bor, selen czy żelazo. Niektóre z cech korzeni maca poprawiają odcień cery, strukturę mięśni czy porost Owłosienia głowy. Nie przystoi również zapominać o jej korzystnym wpływie na zdrowie tarczycy oraz zapobieganiu osteoporozie. Istnieją też logiczne przesłanki ku temu, by przypuszczać, że skutecznie sprawdza się przy uśmierzaniu przejawów depresji.

W jakiej formie najodpowiedniej ją przyjmować? Przyjmuje się, że optymalny rezultat daje zmieszanie proszku maca z wodą i przyjęcie go na czczo około 10-15 minut przed pierwszym posiłkiem śniadaniem. Z powodzeniem wolno go mieszać z koktajlami z owoców i warzyw.

Sidebar